Gå til sidens indhold

Trivsel for alle

Psykisk arbejdsmiljø på arbejdsplads med voldsomme hændelser

Det betegnes som et mental højrisikojob at være brandmand, fordi man er udsat for mange uforudsete og voldsomme hændelser. Daregender, Frederiksborg Brand & redning og Danske Beredskaber har derfor udviklet en række materialer, som giver konkrete redskaber og information, der kan forebygge mental mistrivsel for medarbejderne. Projektet er støttet af Velliv Foreningen, og indsatspakkerne henvender sig til henholdsvis kolleger, ledere, familier og arbejdsgivere. 

Indsatspakke 1 - Defusion og Intern kollegastøtte: 

Materiale

Action Cards 

Indsatspakke 2 - Lederredskaber

Materiale

Velkomstmappe nye medarbejdere

Indsatspakke 3 - Familie og Arbejdsliv 

Matieriale

Folder til partner

Folder til virksomhed

Du kan desuden læse om proceduren for et psykisk beredskab her. 

Coronatrivsel.dk

Uanset om du er medarbejder, leder eller er interesseret i det gode kollegafællesskab kan du på coronatrivsel.dk finde viden, redskaber og gode råd til, hvordan trivsel og opgaveløsning kan hjælpes på vej under coronakrisen. Materialerne er udviklet på baggrund på interviews med 116 ledere og medarbejdere.
Find værktøjerne her.

Tilbage på arbejde i en coronatid

Efter en krise søger vi mennesker automatisk tilbage til den normale hverdag, som vi husker den. Problemet er, at vi ikke kommer tilbage til den hverdag, vi forlod, men til en verden med ændrede vilkår, hvor måder at arbejde på, måder at være sammen på og måder at forstå os selv på kan være ændrede.
Arbejdsmiljøcentret har støttet af Velliv Foreningen udviklet en række værktøjer målrettet ledere på alle niveauer, som har til opgave at sikre, at medarbejderne vender sikkert og trygt tilbage til en ny hverdag på arbejdspladsen.

Du finder værktøjet her.

Pårørende på job

Hvordan kan man passe sit job, hvis ens ellers velfungerende 18-årige søn pludselig får voldsom angst og mister lysten til at leve? Masser af forældre står i den situation, og mange får selv stress, må sygemeldes, eller mister deres job. Men det behøver ikke at gå så galt.

Du finder gode råd til pårørende på job her.

Guide til trivselsapps

I de senere år er en række sundhedsapps og -værktøjer kommet på markedet. Spørgsmålet er, hvad de har at tilbyde i forhold til samtalen om mental sundhed på arbejdspladsen. Velliv Foreningen lavet denne analyse af seks digitale værktøjer, for at gøre det nemmere for SMVer at orientere sig i tilbuddene. 

Gå til guiden.

Job uden konflikter

Stop vold, trusler og krænkelser på jobbet. CERTA Intelligence & Security har lanceret www.jobudenkonflikter.dk. Digitale værktøjer, som stilles frit til rådighed for danske SMV’er. Det indbefatter bl.a. en selv-test om problemerne i virksomheden, en individuel tilstandsrapport og dertilhørende anbefalinger – alle om vold, trusler og krænkelser på jobbet. 

Gå til hjemmesiden.

Podcast-serie til pårørende til psykisk sygdom

10 podcast, hvor du som pårørende til én med psykisk sygdom kan hente viden, inspiration og rådgivning omkring at håndtere stressbelastning, at støtte den syge i deres helbredelsesproces samt hjælp til at kunne navigere i behandlingssystemet og kommunale tilbud. Du kan læse mere og høre dem her https://bedrepsykiatri.dk/podcast/

Meditationer

Materialer fra projektet Nærvær og compassion træning til hospicemedarbejdere er samlet på en webside. Forskningsprojektet bygger på to kendte og evidensbaserede interventioner – Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) og compassiontræning. På siden er samlet en lang række meditationer, og en værktøjskasse med en række lydøvelser. Find det her.

Se en film om hvordan sygeplejersker på hospices bruger mindfulness og compassion i de svære situationer, de står i på deres arbejde med døende mennesker på hospice.
Find den her.

Trivsel blandt frivillige i en mindre forening

Trivsel blandt frivillige i en mindre forening og mulige tiltag for at etablere et arbejdsmiljø hvor frivillige trives.
Blossom fik støtte til at implementere projekt Frivillig i Trivsel (FiT) i perioden januar-juni 2021 med det formål at styrke de frivilliges trivsel, arbejdsmiljø og fællesskab.

Der blev lavet et inspirationshæfte.

Mental sundhed i startups

Mange startups arbejder under pres, som bl.a. kan handle om økonomi, at stå alene med store beslutninger samt balancen mellem arbejde og fritid. TechBQQ har udarbejdet en rapport, hvor du som startups kan få viden, gode råd og konkrete værktøjer til at være opmærksom på din og dine medarbejders mentale trivsel. Du finder rapporten her. 

Fødselsdepression hos mænd

Op til 10 % af nye fædre rammes af en fødselsdepression - det svarer til ca. 5-6.000 mænd om året. Velliv Foreningen har støttet en indsats, der skal gøre opmærksom på problemet. Mænd har ofte andre symptomer, end kvinder i forbindelse med en fødselsdepression. 
Se filmen her om de tegn, man skal holde øje med.

Hør podcast om emnet.

Digital chikane

Hver 10. privatansatte er udsat for digital chikane - ny undersøgelse fra Digitalt Ansvar støttet af Velliv Foreningen.

Læs analysen.