Få unge nyuddannede godt med ombord
Gense Velliv Foreningens onlinekonference om hvordan man får onboarder unge nyuddannede.
Forskningsartikel om unge i prækære job
Artikel om præstation, midlertidighed og kampen for succes i starten af arbejdslivet basseret på 30 interviews med unge under 30, der har arbejdet i højst to år efter uddannelsen.
Rapport: Det går den forkerte vej med de unges mentale sundhed
2022 udkom Den Nationale Sundhedsprofil, der undersøgte den mentale sundhed for hele den voksne befolkning. Velliv Foreningen har på bagkant bedt Statens Institut for Folkesundhed undersøge, hvordan det står til for de erhvervsaktive mellem 18-75 år som gruppe og mere specifik også for de unge mellem 18-34 år. De har sammenlignet den mentale sundhed for grupperne i 2013, 2017 og 2021.
Hovedkonklusionen er, at det går den forkerte vej, og især for de unge, når det gælder mental sundhed.
Et nyt, treårigt projekt skal højne trivslen og mindske frafaldet blandt unge anlægsgartnere
Det treårige projekt, der med videnshuset Cabi i front skydes i gang til august, har til formål at afprøve, implementere og udbrede konkrete tiltag, der modvirker mistrivsel og frafald hos unge lærlinge i anlægsgartnerbranchen, hvor mere end hver fjerde dropper ud af uddannelsen.
Hvordan styrker man lærlinges mentale sundhed så de gennemfører læretiden?
Velliv Foreningen har støttet kampagnen Lærlingeliv, der satte fokus på at styrke lærlinges mentale sundhed og tilknytning til arbejdspladsen. Dette er en optagelse af kampagnens kickoff arrangement.
Tag godt i mod nyuddannede unge
-
ForskningsartikelUnge
Perceived stress in adolescence and labour market participation in young adulthood - a prospective cohort study
Denne undersøgelse fulgte en gruppe danskere født i 1989 fra de var 15 til 28 år for at se, hvordan stress i teenageårene påvirker chancerne for at få et job tidligt i voksenlivet. De brugte spørgeskemaer til at måle stressniveauet hos deltagerne, da de var 15, 18, og 21 år gamle, og sammenlignede det med oplysninger om, hvem der senere modtog forskellige sociale ydelser som tegn på, hvor godt de klarede sig på arbejdsmarkedet. Resultaterne viste, at dem, der følte sig stressede i deres teenageår, især mænd, havde større risiko for at have svært ved at finde arbejde mellem 25 og 29 år. Kvinder rapporterede generelt om mere stress, men en specifik gruppe af mænd, der oplevede stress flere gange i deres ungdom, var i særlig risiko for at blive marginaliseret på arbejdsmarkedet.
Forskningartikel af Trine Nøhr Winding, Mette Lykke Nielsen and Regine Grytnes.
-
AnalyseMænds sundhed
Lærling/ elevundersøgelsen 2024
Lærling/elevundersøgelsen 2024 er en undersøgelse af, hvordan mænd og kvinder inden for bygge -, anlægs og træbranchen trives og har det, mens de er i gang med deres lærlinge og elevperioder. Undersøgelsen er gennemført af Forum for Mænds Sundhed i samarbejde med Bygge-, Anlægs og Trækartellet (BAT) og de 7 FH forbund under BAT: 3F, Blik og Rørarbejderforbundet, Teknisk Landsforbund, HK Privat, Malerforbundet, Dansk El Forbund og Dansk Metal.
-
ForskningsartikelUnge
Nighttime smartphone use and changes in mental health and wellbeing among young adults
Resultaterne fra projektet viser dog, at søvnadfærd bærer vigtig information, som kan være med til at opspore mentale problemer tidligt. Disse fund kan være vigtige i forbindelse med forebyggelsestiltag, der sigter at forudsige og forbedre den mentale sundhed i den brede befolkning.
Artikel af Agnete Skovlund Dissing, Thea OtteAndersen, Andreas Kryger Jensen, Rikke Lund og Naja Hulvej Rod
-
ForskningsartikelPræstation
A toxic combination
Studiet viser en stigende mistrivsel blandt unge, der starter på arbejdsmarkedet, og kobler det med det moderne "performancesamfund" og udbredelsen af midlertidige jobs. Forskerne gennemførte 30 interviews med unge under 30, der havde arbejdet i højst to år efter uddannelsen, ofte under midlertidige og præstationsorienterede forhold, og alle havde oplevet mental mistrivsel. Resultaterne peger på, at kombinationen af pres for at præstere, midlertidige ansættelser og en kultur, der fokuserer på succes, skaber en "giftig kombination" for de unges mentale sundhed, når de træder ind på arbejdsmarkedet.
Forskningsartikel af Mette Lykke Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU),
Mette Toft Rønberg og og Niels Ulrik Sørensen Professor, Center for Ungdomsforskning (CeFU) Aalborg Universitet.Trine Nøhr Winding og Regine Grytnes, Arbejdsmedicin, Gødstrup Hospital, Herning.
-
AnalyseSygefravær
Udvikling i forekomsten af mental sundhed blandt erhvervsaktive unge 2013-2021
Rapport udarbejdet hos Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet (SDU), der har til formål at belyse udviklingen i forekomsten af mental sundhed blandt henholdsvis erhvervsaktive unge danskere i alderen 18-34 år i perioden fra 2013 til 2021.
-
DokumentUnge
Gode råd i forbindelse med mentorordninger
Inspirations- og viden til opstart af netværk og mentorordning - målrettet unges trivsel ved starten af arbejdslivet. Mentorforhold kan være et sted at spotte begyndende mistrivsel, hvis mentorerne kender tegnene. Rådene er udviklet i projektet "Første gang glemmer du aldrig".
-
PodcastUnge
Når Generation Præstation kommer på arbejdsmarkedet
Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet har modtaget støtte til at undersøge, hvordan midlertidige ansættelser, præstationskultur og arbejdsmiljøforhold påvirker den mentale trivsel blandt unge i første job. Det er der blandt andet kommet en podcastserie på tre afsnit ud af.
-
PodcastUnge
Unge med særlige behov under coronakrisen
De unges handicaps og forståelsesevne gør situationen alvorlig og usikkerheden enorm. De pludselige gennemgribende forandringer i hverdagen og manglende evne til at forstå budskaber og anvisninger om Corona har skabt frygt og utryghed. Dertil kommer, at de unge har svage netværk og sociale relationer, når de ikke er i skole, i Unge For Ligeværd klubberne, kan gå på arbejde eller hvor de plejer at mødes med andre.
-
VideoUnge
Onlineevent om lærlingeledelse
Onlineevent fra kampagnen Lærlingeliv. Hvad er udfordringerne omkring lærlinges mentale sundhed, og hvordan kan arbejdspladserne blive bedre til at tage i mod og få de unge godt integreret på arbejdspladsen? Udsendelsen er delt op i 4 kapitler: Intro, generationsforskelle, en god læretid, hvad kan virksomhederne gøre?