Seniorer i arbejde

Reflektor ApS modtager en bevilling på 3.009.850 kr. fra Velliv Foreningen til et projekt, der har til formål at udvikle og afprøve tiltag, der kan motivere seniorer (55+) til at blive længst muligt på arbejdsmarkedet, og samtidig øge deres mentale sundhed i overgangen til senioralderen.

Velliv Vores Branche

Ansøger

Reflektor ApS

Bevilling

DKK 3.009.850

Projektperiode

2023 - 2025

Beliggenhed

Syddanmark

Status

Igangværende

Pulje

Vores branche

År

2023

En indsats for seniorer 

Projektet "Seniorer i arbejde" skal udvikle og afprøve initiativer, der kan motivere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet længst muligt, og samtidig fremme deres mentale sundhed og sikrer en god overgang til en senioralder med høj livskvalitet.

Projektet drives af Reflektor ApS, der er en psykologpraksis og konsulentvirksomhed i Ribe, som har specialiseret sig i virksomhedsrettet seniorrådgivning.

Projektet sker i samarbejde med de lokale erhvervsråd i Varde, Esbjerg og Tønder Kommune. Faglige Seniorer, SMVDanmark og Senior Erhverv Tønder bidrager ligeledes i projektet.

Initiativet omfatter en række tiltag, herunder muligheden for gradvis nedsættelse af arbejdstid, efteruddannelse, og mentorordninger for seniorer. Indsatserne har til hensigt at skabe en smidigere overgangsperiode for medarbejdere i den senere del af deres karriere.

Projektets målgruppe

Projektets primære målgruppe er medarbejdere mellem 55-70 år, som arbejder med service, kontorarbejde, administration, IT mv. eller produktion. Derudover henvender sig projektet sig også til ledere, HR-medarbejdere og tillidsrepræsentanter. 

Tiltagene afprøves og tilpasses i samarbejde med 14 lokale virksomheder fra de tre kommuner, der ønsker at styrke fokus på at fastholde viden og erfaring blandt ældre medarbejdere. Virksomhederne har mellem 15-500 medarbejdere, i projektet vil deltage mindst 14 ledere og 140 seniormedarbejdere i arbejde.

Projektets hovedindsatser

Projektet er struktureret omkring følgende hovedindsatser:

Planlægning af overgang til senkarriere. Udvikling og afprøvning af ny virksomhedsstrategi for tiltrækning og fastholdelse af seniormedarbejdere, inkl. ledelsessparring. Deltagerne kan fx tilbydes fleksible muligheder som gradvis nedsættelse af arbejdstiden, deltidsarbejde efter pensionsalderen, tilpasning af arbejdsopgaver, efteruddannelse, omskoling eller mentoropgaver for yngre kollegaer. Den enkelte senior får en individuel senior-overgangsplan med afsæt i virksomhedens strategi.

Kommunikation og inddragelse. Virksomhederne kan vælge mellem to forskellige tilgange til seniorsamtaler. Den ene tilgang, udviklet af Københavns Universitets seniorpraksis-projekt med Aske Juul Lassen, eller en mere uformel mundtlig samtalerække med en mere individualiseret tilgang, og mere formel
opfølgning på seniorplaner. Udvikling og afprøvning sker i samarbejde med virksomheder.

Trivsel og arbejdsmiljø Gennem interviews og dialogmøder på virksomhederne fremhæves aspekter, der kan forbedre et trygt arbejdsmiljø. Supplerende tilbydes ledelsessparring og psykologsamtaler. 

Anvendelse af trivselshjulet til før- og efter målinger.

Samtaleværktøjer og strategier 

Udviklingen af nye kommunikationsværktøjer med et seniorperspektiv inkluderer at afprøve to forskellige tilgange til seniorsamtaler. Den ene tilgang, udviklet af Københavns Universitets seniorpraksis-projekt med Aske Juul Lassen, har en skriftlig, systemisk og akademisk tilgang. I værktøjerne indgår bl.a. en selvreflektionsguide til den erfarne medarbejder, et samtaleværktøj til lederen og et organisatorisk værktøj til ledelsen, som gerne vil implementere en ny seniorpolitik.

Den anden tilgang, udviklet af Reflektor ApS, er en mere uformel samtalerække efterfulgt af en formel opsamling på seniorplaner efter samtalerne.

Virksomhederne vil have mulighed for at vælge den tilgang, der bedst passer til deres kultur, eller en kombination af begge. 

Projektets forløb

Projektet forventes ikke kun at have en positiv effekt på trivslen og overgangen til senkarrieren for seniorer i de deltagende virksomheder, men også at skabe en bredere impact gennem videndeling og certificering af virksomheder. 

Projektet løber fra oktober 2023 til ultimo maj 2025. 

Projektets placering

Vis lokation på Google Maps