Faglige og følelsesmæssige krav på arbejdet

Den selvejende institution Solbakken modtager en bevilling på 249.500 kr. fra Velliv Foreningen til et projekt der skal styrke medarbejdernes trivsel og det faglige fællesskab i et krævende pædagogisk arbejde.

Velliv_Vores arbejdsplads.png

Ansøger

Solbakken

CVR-nr: 48034268

Bevilling

DKK 249.500

Projektperiode

2025 - 2026

Beliggenhed

Nordjylland

Status

Igangværende

Pulje

Vores arbejdsplads

År

2025

Et mål om stærkere fællesskab og faglig trivsel 

På Solbakken arbejder medarbejderne med voksne borgere med vidtgående handicap. Et arbejde, der både er meningsfuldt og kompleks. De høje følelsesmæssige og faglige krav der følger med jobbet kan med tiden føre til mistrivsel og nedslidning, hvis ikke der er fokus på mental sundhed, støtte og refleksion. 

Arbejdspladssen beskriver, at de har en manglende systematik for feedback og faglig refleksion, hvilket betyder at disse vigtige elementer ikke indgår naturligt i det daglige arbejde. Dette skaber en risiko for omsorgstræthed, som kan resultere i enten over- eller underinvolvering, tab af mening i arbejdet og nedsat kvalitet i relationen til borgerne. 

Derfor starter institutionen et nyt projekt, støttet af Velliv Foreningen, med målet om at højne alle ansattes trivsel og sikre, at medarbejderne føler sig fagligt kompetente og mødt i deres arbejde, samtidig med at arbejdsglæden og det kollegiale fællesskab styrkes. Projektet løber i 12 måneder og omfatter både medarbejdere og ledere, der sammen skal udvikle og forankre en ny refleksiv praksis i hverdagen. 

Ny kultur for faglig refleksion og åben dialog

Projektet gennemføres i fire faser og indledes med en trivselsundersøgelse bestående af en startmåling og interviews for at få indblik i, hvordan medarbejderne oplever de faglige og følelsesmæssige krav. På baggrund af resultaterne udarbejdes en handleplan med afsæt i STAFET-modellen, som tilpasses institutionens behov af projektets nøglepersoner.

STAFET-modellen er et pædagogisk redskab, der hjælper med at forebygge mistrivsel ved at fremme løbende refleksion og faglig sparring i personalegrupper. På Solbakken bliver modellen omdrejningspunktet i projektet, hvor alle medarbejdere og ledere får en fælles ramme for at tale om det, der er svært før det vokser sig stort.

Dernæst følger en implementeringsfase, hvor alle deltager i et fælles kickoff med præsentation af undersøgelsesresultater, STAFET-modellen og teori om psykologisk tryghed, efterfulgt af praksisnære workshops. Projektet afsluttes med erfaringsopsamling, justering af modellen og forberedelse til videre drift herunder formidling af erfaringerne via faglige medier som Socialpædagogen og LOS.

Projektets placering

Vis lokation på Google Maps