Der er flere aspekter af søvnbesvær. Det kan for eksempel være, at man ofte vågner om natten og har svært ved at falde i søvn igen, eller at man ikke føler sig udhvilet, når man vågner.
Problemer med søvnen er desværre noget, mange danskere kan nikke genkendende til. I foreningen Norlivs nye analyse, udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og TeamArbejdsliv, svarer hele 41,3 % af de adspurgte, at de ikke føler sig udhvilet om morgenen. Og fra 2012 til 2016 er der sket en markant stigning i antallet af danskere, der lider af søvnbesvær.
At så mange danskere har søvnproblemer, er bekymrende. Analysen peger nemlig på, at søvnbesvær kan hænge sammen med andre, mere alvorlige sundhedsudfordringer. Eksempelvis har personer med kort søvnlængde større risiko for at få kroniske sygdomme såsom diabetes og iskæmisk hjertesygdom. Desuden er søvnbesvær et symptom på stress og indgår også i depressive symptomer.
Ehvervspsykolog og stressekspert hos Grow People, Pernille Rasmussen, siger følgende om sammenhængen mellem søvn og helbred:
”Vi kan godt klare os igennem dagen, selvom vi har sovet færre timer, end vi plejer, så der er ikke grund til bekymring på den korte bane. Men stress og søvn hænger ofte sammen, så man bør tage længerevarende søvnunderskud alvorligt, hvis man vil undgå, at det går ud over helbredet på den lange bane”.
Ifølge erhvervspsykologen har søvnmangel en selvforstærkende effekt:
”Det bliver hurtigt en ond cirkel, hvor man er uoplagt på grund af søvnmanglen og måske kommer bagud med sine gøremål, som så giver (yderligere) stress. Derudover bekymrer det de fleste, når de ikke kan sove, og det i sig selv kan geare en op, så man ikke kan sove.”
Fire gode råd mod søvnbesvær
Er du en af de mange danskere, der har problemer med nattesøvnen, så er der ifølge Pernille Rasmussen nogle simple metoder, der kan hjælpe dig:
- Undersøg, hvor meget søvn du har brug for. Langt de fleste har brug for 7-8 timers søvn hver nat. Det handler om at kende sig selv og lægge mærke til, hvornår man fungerer bedst.
- Følg den samme døgnrytme. Gå eksempelvis i seng og stå op på samme tid hver dag – så vidt muligt også I weekenderne.
- Gear ned - ikke op - inden du skal sove. Det er en dårlig idé at være fysisk aktiv, f.eks. at dyrke sport, lige inden du skal sove. Skænderier og arbejde er heller ikke gode aktiviteter lige inden sengetid, da det gearer dig op mentalt og følelsesmæssigt.
- Undgå at kigge på tablet og tv, lige inden du skal sove. Lyset fra de forskellige apparater gør dig mere vågen. Dæmp i stedet lyset, så du indstiller kroppen på at slappe af og finde ro. Der findes også beroligende apps, som du kan bruge.
Behov for en indsats på arbejdspladserne
Ifølge analysen fra NFA og TeamArbejdsliv kan dårligt psykosocialt arbejdsmiljø, natarbejde og tidlige mødetider i høj grad have betydning for ens nattesøvn.Blandt de erhvervsaktive er andelen, der rapporterer om sundhedsudfordringer som fx søvnbesvær, steget fra 2012 til 2016. Samtidig er arbejdspresset for de erhvervsaktive blevet højere. To ud af tre erhvervsaktive svarer eksempelvis, at det er nødvendigt at holde et højt arbejdstempo. Og omkring hver tredje svarer, at de har svære tidsfrister, uventede arbejdsopgaver og nødvendigt overarbejde. Desuden rapporterer 15,6 % af de erhvervsaktive, at de inden for de seneste to uger har følt sig stresset.
Ifølge seniorforsker hos NFA, Jesper Kristiansen, er det også på arbejdspladsen, der skal gøres en indsats mod sundhedsudfordringer som f.eks. søvnløshed:
”Arbejdspladsen er en central arena for forebyggelsen af mentale sundhedsproblemer som stress, depression, angst og søvnløshed blandt erhvervsaktive. Rapporternes analyser tyder på, at mentale sundhedsproblemer er i stigning. Den peger på nogle vigtige steder, hvor man med fordel kan sætte ind.”