Stressreduktion og arbejdstilknytning efter behandling af stress
Ansøger
Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital
Bevilling
DKK 350.000
Projektperiode
2021 - 2022
Beliggenhed
Hovedstaden
Status
Igangværende
Pulje
Forskning
År
2020
Projektets hovedformål er at undersøge betydningen af specifikke psykosociale arbejdsmiljøfaktorer samt sociodemografiske og kliniske faktorer for arbejdsmarkedstilknytning efter et MBSR-forløb blandt personer med arbejdsrelateret stress.
Udbyttet af Mindfulnessbaseret stressreduktion
Udbredelsen af stressrelaterede psykiske helbredsproblemer er stigende i Danmark, og længerevarende arbejdsrelateret stress bidrager til psykiske og fysiske helbredsproblemer, som kan medføre tab af tilknytning til arbejdsmarkedet. Behandlingen af stress kan foregå på mange forskellige måder, og en af dem er gennem et MBSR-forløb.
MBSR er et 9-sessioners videnskabeligt baseret behandlingsprogram til håndtering af arbejdsrelateret stress og andre mentale helbredsproblemer. Mindfulness udbydes i stigende grad ved landets kommuner og regioner, herunder også på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital i form af MBSR. MBSR-programmet indeholder yoga- og meditationsøvelser for at træne evnen til ”mindfulness”, hvor deltagerne gennem forløbet opfordres til at dele deres erfaringer.
Selvom MBSR er videnskabeligt baseret, så er effekten af forløbet typisk forskellig, alt efter hvem der deltager. Forskning peger på, at der kan være barrierer for deltagernes MBSR-udbytte forbundet med individuelle forskelle i personlige, helbreds og sociodemografiske forhold. Sådanne forskelle er fundet for uddannelsesniveau, køn, samt symptomgraden af angst og depression, hvor ringere udbytte blev prædikteret af deltagere med kortere uddannelse, blandt mænd og deltagere med sværere psykiatriske symptomer.
Derfor vil forskere fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital lave en undersøgelse, der skal belyse betydningen af psykosociale, sociodemografiske og kliniske prognostiske faktorer for MBSR-udbyttet og tilbagevenden og længerevarende fastholdelse af arbejdet blandt personer med arbejdsrelateret stress.
Hvorfor er prognosen ikke ens for alle patienter?
Forskningsprojektet tager udgangspunkt i data fra 800-1000 patienter med arbejdsrelateret stress, der i perioden fra 2015 til 2021 har gennemgået et MBSR-forløb på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg hospital. Patienterne er diagnosticeret med arbejdsrelateret stress, og data bygger på kliniske baggrundsoplysninger samt spørgeskemaer, der afdækker psykosocialt arbejdsmiljø, mentalt helbred og MBSR-forløbsdata i form af sessionsdeltagelse og ventelistetid. Der er blevet foretaget tre spørgeskemamålinger: før behandling, efter behandling og ved 3-måneders opfølgning.
Således vil forskerne identificere specifikke faktorer, der ’forudsiger’, hvorfor Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) ikke er lige effektfuldt for alle patienter. Projektet skal afdække hvilke faktorer, som er prædiktive for at vende tilbage til arbejdsmarkedet og fastholde tilknytningen efter behandling. Projektets resultater vil kunne bruges til at præcisere prognosen og behandlingen af længerevarende stress.
Velliv Foreningen støtter indsatsen med 350.000 kr.