Strategisk implementering af mental sundhedstræning i arbejdstiden
Ansøger
Kalundborg Forsyning
Bevilling
DKK 666.000
Projektperiode
2019 - 2020
Beliggenhed
Sjælland
Status
Afsluttet
Pulje
Vores arbejdsplads
År
2018
Indsatsen skal sikre, at virksomheden får fysisk og psykisk sundere medarbejdere og ledere.
Stress er et stigende problem
Stress er et stigende problem for danskerne, som ofte føler sig stresset på jobbet. Kalundborg Forsyning (KF) ønsker derfor at implementere mental sundhedstræning i arbejdstiden. Det er en del af virksomhedens strategiske indsats, der skal sikre både fysisk og psykisk sundere medarbejdere og ledere. KF har tidligere implementeret fysisk træning i arbejdstiden, og vil nu afprøve mental sundhedstræning i arbejdstiden. Formålet med indsatsen er at nedbringe den konstaterede mentale usundhed i medarbejderstaben.
Indsatsen er både målrettet ledere og medarbejdere, og der er fokus på deltagerinvolvering mhp. at fremme engagement. Medarbejderstaben udgør ca. 90 personer, og er en blanding af både ufaglærte og faglærte produktionsmedarbejdere, administrative medarbejdere og ledere. Projektet er lavet som et pilotprojekt, der bygger på viden fra arbejdsmiljøforskning. Med afsæt i en kultur- og barriereanalyse vil KF, i samarbejde med HRperformance P/S, udvikle og afprøve en resiliensmodel, som kombineres med udvikling af karakterstyrke, der er en teoretisk tilgang fra den positive psykologi. Resiliensmodellen består af øvelser inden for fleksibel tænkning, emotionel regulering og relationsarbejde.
Pilotprojekt med implementeringer på tre niveauer
Implementeringen foregår på (1) det strategiske ledelsesniveau, hvor ledelsen understøttes i at arbejde med mental sundhedsfremme i et strategisk perspektiv, (2) på gruppeniveau med Train The Trainers, som er ambassadører, der faciliterer holdtræning og (3) individniveau, hvor den enkelte øver sig på de nye tilgange, hvorved der skabes nye vaner. Ved at uddanne ambassadører og inddrage den strategiske ledelse i implementeringen, øges sandsynligheden for at aktiviteterne forankres, når pilotprojektet er afsluttet.
Det er innovativt at tænke sundhedsfremme og forebyggelse ind i en strategisk implementering, hvor ledelsen bliver en central spiller. Ledelsens aktive involvering kombineret med uddannelse af ambassadører medfører, at der er sandsynlighed for længerevarende effekt, og at barrierer i organisationen nedbrydes. Derfor støtter Velliv Foreningen projektet med 666.000 kr.