Mental sundhed og betydning af Arbejdsfællesskabet under COVID-19 krisen

Nyt forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø undersøger, hvordan den ekstraordinære situation påvirker arbejdsfællesskabet og mental sundhed hos ledere og medarbejdere i private virksomheder.

Akutpulje_web_uden_txt.png

Ansøger

Malene Friis Andersen/Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Bevilling

DKK 2.500.000

Status

Afsluttet

Pulje

Akutpulje

År

2020

Velliv Foreningen støtter projektet med 2,5 mio. kr. Til efteråret er forskerne klar med konkrete værktøjer til virksomhederne. 

Hvordan påvirker pandemien arbejdsfællesskabet?

Coronakrisen har henvist mange til at arbejde hjemmefra, samtidig med at de skal passe deres børn, mens andre sidder helt alene uden at se meget til andre mennesker - en tredje gruppe møder ind til en anderledes hverdag på arbejdspladsen. Arbejdslivet og arbejdsfællesskabet er med andre ord forandret for mange danske medarbejdere og ledere. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) vil i et nyt forskningsprojekt med forsker Malene Friis Andersen i spidsen undersøge, hvordan COVID-19-krisen påvirker arbejdsfællesskabet, opgaveløsningen og den mentale sundhed hos ledere og medarbejdere i private virksomheder. Det nye forskningsprojekt vil afdække, hvordan ledere og kollegaer konkret kan gøre en – positiv eller negativ – forskel for trivslen og opgaveløsningen. Både ledere og medarbejdere, der arbejder på distancen og dem, der møder ind på arbejde i en forandret verden, vil indgå i projektet.

Konkrete værtøjer på baggrund af undersøgelsen

På grund af den særlige situation vil der allerede senere på året - inden de videnskabelige artikler publiceres - blive lanceret anvendelsesorienteret forskningsbaserede materialer og redskaber. Det vil være redskaber, der kan hjælpe små og mellemstore virksomheder til at navigere i ekstraordinære situationer og i fredstid.Projektet vil give mulighed for at forstå, hvilken betydning relationen og samarbejdet mellem ledere og medarbejdere og kollegaer imellem har for den mentale sundhed og opgaveløsning. Forhåbningen er, at projektet vil kunne lære os mere om betydning af arbejdsfællesskabet i kritiske situationer, men også inspirere til nye måder at understøtte opgaveløsning og forebygge og håndtere mentale helbredsproblemer i en normal hverdag.

Projektets placering

Vis lokation på Google Maps

Resultater

Projektet er nu afsluttet. Resultater og erfaringer fra projektet kan ses på hjemmesiden www.coronatrivsel.dk.