Konsekvenser af organisatoriske forandringer (PRO-MENTA)

Arbejdsmedicin ved Aarhus Universitetshospital modtager 2.120.374 kr. til et forskningsprojekt med det mål at undersøge konsekvensen af store organisatoriske forandringer for medarbejdernes sygefravær og mentale helbred.

AUH modtager støtte fra Velliv Foreneingen til et forskningsprojekt.jpg

Ansøger

Arbejdsmedicin ved Aarhus Universitetshospital

Bevilling

DKK 2.120.374

Projektperiode

2021 - 2022

Beliggenhed

Midtjylland

Status

Igangværende

Pulje

Forskning

År

2020

Projektets mål er at undersøge konsekvensen af store organisatoriske forandringer samt at identificere risikofaktorer for negative konsekvenser med henblik på at forebygge arbejdsrelateret stress ved fremtidige store organisatoriske forandringer. Projektet undersøges i regi af samlingen af Aarhus Universitetshospital (AUH) på det nye supersygehus i Skejby, hvor 10.000 medarbejdere i 2016-19 samles på én matrikel. 

Organisatoriske forandringer

Centraliseringen af hospitalsvæsnet medfører store forandringer i sundhedssektoren, som kan påvirke medarbejdernes trivsel og mentale sundhed. I forbindelse med samlingen af Aarhus Universitetshospital (AUH) på det nye supersygehus i Skejby, vil en forskergruppe undersøge, hvorvidt store organisatoriske forandringer påvirker medarbejdernes mentale helbred og arbejdspladsens produktivitet. 

Undersøgelsen er et prospektivt kohorte-studie af samlingen af Aarhus Universitetshospital i 2016-2019. Forskningsdesignet består af et panelstudie, hvor udfaldsmålene følges i registre fra to år før udflytningen og frem til et år efter, at afdelingen er udflyttet.

Projektet har to delmål: 

1. At undersøge ændringer i de ansattes sygefravær og mentale helbred samt
arbejdspladsens produktivitet og personaleomsætning for afdelinger, der indgår i samlingen af AUH.

2. At identificere risikofaktorer for øget sygefravær, forværret mentalt helbred, nedsat produktivitet og øget personaleomsætning for afdelinger, der indgår i samlingen af AUH, med henblik på at identificere risikogrupper til målrettet forebyggelse.

En unik mulighed for en undersøgelse

I 2016-2019 blev 108 afdelinger og 10.000 medarbejdere i 2016-19 samlet på én matrikel på det nye supersygehus i Skejby. Det udgør en unik mulighed for at undersøge konsekvenserne gennem en stor studiepopulation med inddragelse af omfattende registerdata, og dermed øge vores viden om konsekvenserne af store organisatoriske forandringer for arbejde og helbred.

Denne viden kan bruges til at identificere, om der er særlige grupper eller omstændigheder, som er relateret til øget forekomst af negative konsekvenser af forandringerne. Det er projektets formål at identificere risikofaktorer og -grupper, med henblik på at forebygge eller reducere konsekvenser for arbejde og helbred af organisatoriske forandringer. 

Resultaterne vil umiddelbart kunne overføres til andre arbejdspladser, og kan dermed være med til at afbøde de menneskelige konsekvenser af flytninger, sammenlægninger og opdelinger, der sker i store organisatoriske forandringer. Samtidigt vil undersøgelsen kunne kaste lys på nogle af de risici, der er for mental mistrivsel og produktivitet i den forbindelse.

Forskergruppens gruppen er ledet af Morten Vejs Willert (psykolog. ph.d.), som er tilknyttet Arbejdsmedicin på Aarhus Universitetshospital. De resterende forskere er tilknyttet Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, og Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital. 

Velliv Foreningen støtter forskningsprojektet med 2.120.374 kr.

Projektets placering

Vis lokation på Google Maps