Kvalitative interviews med fem brancher
Forskningsprojekt på Aalborg Universitet med Thomas Bredgaard som projektleder, der dokumenterer, studerer og analyserer begivenhedens betydning bredt i et arbejdshistorisk- og samfundsmæssigt perspektiv. De interviewede grupper er: sygeplejersker, skolelærere, butiksansatte, folk i liberale erhverv (advokat, konsulent, ejendomsmæglere), hotel- og resturationsansatte. Velliv Foreningen støtter projektet med 3 millioner kr.
Delrapport 1 3. juli 2020
Delrapport 2 20. januar 2021
Delrapport 3 3. juni 2021
Fra 2. delrapports konklusion
"Et fællestræk for alle fem faggrupper er at arbejdslivet med restriktioner er et arbejdsliv med omskiftelighed, uforudsigelighed, krav til forandringsparathed og med stor travlhed. Det var på den måde mere enkelt at nedlukke arbejdspladserne end at genåbne dem... Coronaen har udfordret og forandret det traditionelle arbejdspladsfællesskab. Det gælder både relationerne mellem ledere og medarbejdere, relationerne mellem medarbejdere og relationerne til det ”fælles tredje” (kunder, patienter eller elever i dette
tilfælde)."
2. del indeholder desuden et kort gennemløb af andre europæiske og danske undersøgelser under corona-pandemien.
Fra 3. delrapports konklusion
Interviewene er gennemført under den anden store nedlukning i vinteren 2021. Her fylder den manglende sociale kontakt fylder for alle grupperne.
Både udarbejdende sygeplejersker og butiksansatte giver udtryk for, at ”de savner arbejdets sociale aspekter og de uformelle sociale relationer med kollegaerne.”
På samme måder savner lærere af de uformelle samtaler og møder.
”Som de andre grupper italesætter interviewpersonerne også et afsavn i forhold til socialt samvær med kollegaer og kunder”.
Hotel- og restaurationsbranchen adskiller sig fra de øvrige faggrupper, idet hovedparten ikke har arbejdet under den anden nedlukning. Det påvirker både deres oplevelse af tryghed og trivsel negativt. (…) For alle vi interviewede har begrænsningerne i sociale relationer til kollegaer, ledere og kunder påvirket trivslen og arbejdsglæden negativt”.
”Pandemien har for alle fem faggrupper forandret de sociale relationer på arbejdspladsen. Det kommer tydeligt til udtryk under den langvarige anden nedlukning. Relationen til kollegaer er meget vigtig for trivslen på jobbet og de sociale relationer er fortsat meget begrænset af restriktioner. Hovedparten har typisk kontakt med nogle få kollegaer, imens de er mere eller mindre afskåret fra resten af kollegagruppen.”
”dog generelt en positiv forventning om at det kollegiale fællesskab hurtigt kan genetableres, når samfundet genåbner.”
”Der er opstået en ny ledelsesopgave i at håndtere trivselsudfordringer blandt medarbejdere som følge af corona-pandemiens varighed. Det fremgår af interviewene, at det varierer, om lederne har formået at løfte disse opgaver.”
”Den samme person kan føle sig træt og slidt, men samtidig glæde sig over sit arbejde og trives godt. Nogle interviewpersoner beskriver tilsvarende restriktionerne i arbejdslivet som hårde og besværlige, men føler sig privilegerede sammenlignet med ansatte i andre brancher.”
Omtale af projektets resultater