Taastrupgaard er et alment boligbyggeri, der figurerer på regeringens såkaldte “ghettoliste”. Derfor blev der i 2016 igangsat et nedrivnings- og ombygningsprojekt af området. Forskningsprojektet STRIT (Sundhed, trivsel og relationer i Taastrupgaard) undersøger trivslen hos de ældre beboere under ombygningen. Billedkunstner og grafisk facilitator Mette Jeppesen, der har konsulentvirksomheden Tanke-streger, har været tilknyttet projektet i forhold til visuel formidling.
Forskerholdet ønskede under corona-nedlukningen at fastholde kontakten til det netværk, der var etableret hos beboerne i området. Derfor besluttede de at undersøge, hvordan beboerne oplevede situationen. Historierne skulle formidles via tegnede fortællinger, der kunne samles til et materiale til Taastrupgaards beboere med deres udfordringer og løsninger på situationen. Velliv Foreningens Akutpulje har støttet visualiseringen af beboernes fortællinger, der nu er klar til udgivelse.
Fortællinger med deres egne stemmer
Temaerne og indsigterne fra interviewene er omsat til fire grafiske fortællinger om beboernes oplevelser fortalt fra deres perspektiv.
- Jeg har været med hele vejen og været flue på væggen med min pen og min blok under forskernes kvalitative interviews med beboerne, fortæller Mette Jeppesen. Fortællingerne skal oversættes til urdu, tyrkisk, arabisk, inden de trykkes og uddeles i boligområdet.
- Deltagerne har godkendt fortællingerne. De føler, de er blevet set og hørt, og blev meget berørte under fremvisningen af tegningerne. Deres stemmer har generelt været fraværende i debatten. Det er mennesker, der bliver talt om og undertiden talt ned til, men hvis egne stemmer vi sjældent lytter til. Det har derfor været vigtigt for mig, at tegningerne formidler deres stemmer så tydeligt og loyalt som muligt, siger hun.