Effekt af binaural beats og mindfulness ift. stress og arbejdshukommelse
Syddansk Universitet vil i et nyt forsøg teste effekten af henholdsvis mindfulness og koncentrationsmusik i et kontormiljø. Velliv Foreningen støtter forskningen med 207.000 kr.
Målet er at give virksomheder mulighed for at introducere dokumenterede løsninger til forebyggelse af stress.
Effekten af mindfulness og koncentrationsmusik
Stress er et voksende fænomen, og ifølge WHO bliver stressbyrden en af de største sygdomsfaktorer i 2020. Stress påvirker ikke kun effektiviteten. I Danmark tæller vi 35.000 sygemeldinger pr. dag, hvilket koster samfundet 27 mia. kr. årligt. Der findes utallige ”træningsinterventioner” som danske virksomheder kan vælge at bruge til at nedsætte deres medarbejderes stressniveau og samtidig øge arbejdsglæde og produktivitet. Men der mangler i høj grad beviser for, om interventionerne virker. Det vil Syddansk Universitet nu råde bod på.
Projektets vil blive afprøvet på Envision A/S, der er reklamebureauet bag blandt f.eks. tv-annoncer for byggemarkederne Stark og Silvan. Envision A/S stiller medarbejdere til rådighed, som kan indgå i universitetets forskning.
Projektet har til formål at undersøge effekten af to potentielle interventionsformer, hhv. mindfulness og koncentrationsmusik, på kognitive mål og selvoplevet stress/trivsel gennem specialdesignede interventionsforløb over en fire-ugers periode i en mellemstor dansk virksomhed.
”For at kunne dokumentere, at mindfulness og koncentrationsmusik virker forebyggende mod stress, er det nødvendigt at gennemføre et større forsøg i en virksomhed, hvor både ledelse og ansatte er med på idéen. Det får vi nu mulighed for at gennemføre i en måned i Envision A/S. Hvis forskningen kan dokumentere forskel på de to testgrupper og kontrolgruppen, der træner i at forebygge stress, står vi med to interventioner, som virksomheder kan stole på, kan gøre en forskel for medarbejderne,” siger Ulrich Kirk, lektor ved Syddansk Universitet.
Åndedræt og indre ro
Ulrich Kirk har gennem en årrække beskæftiget sig med både faglige problemstillinger (effekten af mindfulness-baseret meditation og koncentrationsfremmende musik) og metoder (neuropsykologiske test, neurofysiologiske mål), som er centrale for forskningsprojektet. Projektet bygger på en forundersøgelse udført af lektor Ulrich Kirk fra Syddansk Universitet, hvor laboratorieundersøgelser viste positive effekter.
En gruppe medarbejdere vil i en måned benytte en app med træning i mindfulness-øvelser af åndedræt og indre ro. En anden gruppe vil i samme måned benytte en app med særlig koncentrationsmusik – såkaldt binaural beats. En tredje gruppe vil fungere som kontrolgruppe og ikke søge hjælp mod deres oplevelser af stress. Medarbejderne i de to testgrupper fra Envision A/S skal hver arbejdsdag bruge 10 minutter på enten mindfulness eller koncentrationsmusik. Deres arbejdshukommelse og evne til at fokusere vil blive målt og deres søvnrytme og hjerteslag vil også blive målt.
I designet af forskningsprojektet indgår flere forskellige, relevante mål, som gerne skulle afspejle potentielle ændringer inden for objektive kognitive og fysiologisk mål, samt selvrapporteret oplevelse af stress og trivsel. Denne multimodale tilgang sikrer en bred undersøgelse af effekterne.
Velliv Foreningen støtter projektet med 206.850 kr.