Nyhed 13.12.2019

Formænd: Foreningsejet finans løfter samfundet

Foreningsejede finansielle selskaber som Velliv Foreningen og Forenet Kredit går ligesom konkurrenterne op i at tjene penge. Men de er også sat i verden for at tjene medlemmernes kollektive interesser, fortæller de to formænd.
Peter Gæmelke, formand for Velliv Foreningen

Nina Smith (formand, Forenet Kredit) og Peter Gæmelke (formand, Velliv Foreningen) fortæller i et debatindlæg i Altinget om vigtigheden af foreningsejet finans og medlemsdemokrati.

Forenet Kredit er hovedaktionær i Nykredit og Totalkredit, mens Velliv Foreningen er hovedaktionær i Velliv, et af Danmarks største pensionsselskaber. Men begge først og fremmest foreninger og dermed medlemsdrevet. Det betyder i sin essens, at de to foreninger har en såkaldt dobbelt bundlinje. Udover, at de ligesom konkurrenterne går op i at tjene penge, er foreningerne sat i verden for at tjene medlemmernes kollektive interesser. Derfor agerer Forenet Kredit og Velliv Foreningen grundlæggende ud fra et medlemsdemokratisk mandat præcist som alle andre foreninger. 

Nina Smith og Peter Gæmelke understreger i debatindlægget, at medlemmerne bør tage aktivt del i foreningslivet og søge samtale og indflydelse. 

Læs hele debatindlægget i Altinget på dette link