Gå til sidens indhold
Lokal trivsel

Naturlyden som ledsager til musikalsk lyttekoncert på helende hospiceturne

Mette Kirkegaard v. NK Music modtager 40.000 kr. til at tage på musikalsk turné på hospices rundt omkring i landet. Omdrejningspunktet er musik med lindrende naturlyd for patienterne og deres pårørende.

Mette Kirkegaard.jpeg

Foto: Henning Sjøstrøm. Billedet er taget ved vandet i Amager Strandpark, da det er med naturlyden som ledsager, at hospiceturneen skaber lindring sammen med musikken. 

Beroligende naturlyde fra Island og Norden

Der er typisk mange mentale udfordringer for døende og deres pårørende, fordi de går igennem en hård periode med store skæbnesvangre ændringer i tilværelsen. Derfor modtager musiker Mette Kirkegaard en bevilling fra Velliv Foreningen til en landsdækkende hospiceturné, hvor hun optræder med musik med helende lyde. 

Formålet med projektet er at styrke nærværet og glæden ved nuet hos personer, der bor på hospice og deres pårørende. Samtidig skal koncerterne sætte fokus på betydningen af musik, som lindrende middel på hospices.

Musikken bygger på en række samples af naturlyde fra Island og Norden, og lydene virker helende og beroligende på nervesystemet midt i en svær tid. 

Lindrende lyde midt i kaosset

Indsatsen består af 11 hospicekoncerter rundt omkring i landet, hvor musikken bidrager til at skabe et beroligende pusterum midt i tid, hvor hospicepatienterne og deres pårørende kigger døden og tabet i øjnene. 

"Jeg fandt selv lydende lindrende at lytte og sove til, da jeg var i kunstnerhus på Østisland – og det blev startskuddet på at sample naturlyde. Bølger er ikke bare bølger. Sten kan fortælle en historie om verdens pludselige forandring. Som de sorte kampesten på Island, som landede over natten og fyldte en hel fjord på Østisland. De lyder helt specielt…. Og at lytte til denne naturlyd kan virke lindrende i kaos. Flytte fokus. Åbne bevidstheden," fortæller Mette Kirkegaard om projektet. 

Således vil koncerterne bestå af en række naturlyde tilsat live sang og musik, som understøtter det nærværende nu og her, både for de pårørende og de døende. Hør en podcast om indsatsen her: https://mettekirkegaard.com/2022/05/23/lyt-til-radio-indslag-fra-roskilde-dampradio/ 

Relaterede projekter
Vores arbejdsplads

Nedbringelse af stress og forbedring af mental sundhed i virksomheder ved hjælp af musikmedicin

Tre musikterapeuter fra Aalborg Universitetshospital forebygge sygefravær på arbejdspladsen grundet stress, angst og depression ved hjælp af musikmedicin.

Læs mere
Lokal trivsel

Musikterapeutisk sangskrivning med ensomme unge

Musikterapeut Kamille Lindholm og HUSRUM modtager 45.000 kr. til at arrangere aktiviteter, der kan hjælpe sårbare unge ud af ensomhed og andre mentale udfordringer.

Læs mere