Gå til sidens indhold
Forskning

Smut Ud! Lad arbejdslivet gro i det fri

Fonden Mental Sundhed modtager 2.649.150 kr. til et forskningsprojekt, der har til formål at øge den mentale sundhed på arbejdspladsen, ved at bringe kontorarbejdet udenfor.

gå19.jpg

Kontorarbejde udenfor forbedrer den mentale trivsel

Målet for dette forskningsprojekt fra Fonden Mental Sundhed er at udvikle konkrete forskningsbaserede værktøjer til at bringe kontorarbejdet i små og mellemstore virksomheder udenfor. Det er med henblik på at styrke medarbejdernes mentale sundhed, arbejdsglæde, kreativitet og koncentration og samtidig sænke stressniveauet.

Projektet bygger på det svenske forskningsprojekt, Stick Ut (StickUt.se), der har vist, at udearbejdet blev oplevet positivt af både ledere og medarbejdere, og at udearbejde kan udføres i forbindelse med en lang række dagligdags kontoropgaver. Det udendørs kontorarbejde kan også bidrage til bedre møder og samtaler, energi, ro, fokus, inspiration og arbejdsglæde.

Under COVID-19 har naturen vist sig at have gavnlige effekter på mental sundhed blandt medarbejdere, som har måtte arbejde under restriktioner og vilkår med krav om stor omstillingsparathed. Dermed opstår der en unik anledning for at gentænke virksomheders kontormiljøer og arbejdsgange.

Forskningsbaseret værktøjskasse til udekontoret

I dette projekt vil der, i samarbejde med førende forskere fra bl.a. AAU, RUC, Malmø Universitet og Region H, blive udviklet en konkret værktøjskasse som arbejdsmiljøprofessionelle, ledere og medarbejdere kan bruge til at bringe kontorarbejdet udenfor.

Værktøjerne vil bl.a. bestå af videns- og inspirationsfilm, træningsprogram til medarbejderne, webinarer og workshops hos virksomhederne. Forskerne samarbejder med medarbejderne om at analysere virksomhedens omkringliggende naturområder. Til et fælles kickoff arrangement vil forskerne fremlægge for virksomhederne, hvordan de konkret får udekontorarbejdet ind i hverdagen og overvinder barrierer for det.

Erfaringerne formidles i to anvendelsesorienterede videnskabelige artikler, så flere virksomheder kan få gavn af at bringe kontorarbejdet udenfor. Projektet støttes af Velliv Foreningen med 2.671.650 kr.

Relaterede projekter
Lokal trivsel

Surf udenom din usunde stressadfærd

Forlaget Samfundslitteratur modtager 41.750 kr. fra Velliv Foreningen til at understøtte trivslen på forlagets arbejdsplads og sætte fokus på stresshåndtering.

Læs mere
Lokal trivsel

Bliv fit med naturen

Byggeforeningen af 1933 i Holbæk vil tilbyde foreningens medlemmer at dyrke fitness i naturen. Det er godt for den fysiske sundhed, men det kan også modvirke stress, angst og depression.

Læs mere
Akutpulje

Naturterapi

Læs mere