Fra hierarki til netværk
Børns Vilkår har i et projekt støttet af Velliv Foreningen arbejdet med at sikre god trivsel i en periode med stor vækst og forandringer ved at udvikle ledelsesmetoder, som udfordrer det traditionelle ledelseshieraki. Projektet har hentet inspiration fra sociokratiske arbejdsgange, som er en relativ ny måde at organisere beslutningsprocesser på i mindre og større grupper. Beslutninger træffes gennem samtykke i grupper af en vis størrelse. Disse grupper kaldes cirkler og er selvledende med eget formål og opgaver.
Guide til trivselsapps
I de senere år er en række sundhedsapps og -værktøjer kommet på markedet. Spørgsmålet er, hvad de har at tilbyde i forhold til samtalen om mental sundhed på arbejdspladsen. Velliv Foreningen lavet denne analyse af seks digitale værktøjer, for at gøre det nemmere for SMVer at orientere sig i tilbuddene.
Det psykosociale arbejdsmiljø
Det psykosociale arbejdsmiljø har stor betydning for medarbejdernes trivsel og for deres muligheder for at udføre deres arbejdsopgaver. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udviklet en værktøjskasse med viden om, hvad psykisksociale arbejdsmiljø er og konkrete råd og inspiration til, hvordan I kan arbejde med det på jeres arbejdsplads. Indsatsen tager udgangspunkt i seks faser og en gratis spørgeskemaundersøgelse (DPQ) om det psykosociale arbejdsmiljø på arbejdspladsen.
Online-konference: Kan 4 dages arbejdsuge skabe mental sundhed og trivsel?
Psykologisk sikkerhed
Joblife og syv private virksomheder gennem to år har udviklet og afprøvet forskellige metoder og tilgange til at forbedre den psykologiske sikkerhed. Prtojektet arbejdede konstruktiv feedbackkultur samt etablering af ”High Quality”-relationer blandt kollegaer.
Future Work Lab
Her kan du finde inspirationsmateriale og guides skabt på baggrund af projektets eksperimenter.
#2 Skab et robust og sammenhængende team, der kan holde til at nogle arbejder hjemme, ude eller inde
#3 Få mere energi og arbejdsglæde gennem fordybelse
#4 Tag en pause, sænk stress og få skarpere hjerner
#5 Skjul jeres målinger – og opdag noget nyt
Når robotter og cobotter bliver kollegaer
Teknologisk Institut Analyse & Erhvervsfremme har udarbejdet guiden på baggrund af interview med mindre og større danske industrivirksomheder, der anvender robotter eller cobots og er både til ledere og medarbejdere. Hvad skal man være opmærksom på i planlægningsfasen, mplementeringsfasen og sidenhen? Har medarbejderne eksempelvis været vant til at stå flere sammen, kan de føle sig socialt isolerede, når den nærmeste kollega bliver en robot eller cobot. Det kan gå ud over medarbejderens mentale trivsel, når der er større afstand til de kollegaer, man ellers plejede at tale med om både fagligt og socialt.
Icebreakers og kreative øvelser
Pixibog med øvelser udviklet i et projekt med TrinTrin og tre landbrug - virksomheder med stort fokus på produktion og drift. Projektets formål var at give ledere viden og værktøjer om kreativitet og mental sundhed, der kan bruges i dagligdagen. Bringe fornyet energi og værktøjer ind i arbejdsfællesskabet, og skabe mod til eksperimenter. Materialet indeholder konkrete forslag til icebreakers og øvelser der kan sætte gang i kreativ tænkning.
Værktøjer og arbejdsgange til trivsel i design arbejde
I projektet "Kunsten at trives" er der udarbejdet en række metoder og arbejdsgange til at udforske spørgsmål gennem en kunstnerisk proces.
Introduktion forklarer, hvordan man kan dykke ned i et brændende spørgsmål eller situation og sammensætte metoderne ud fra behov. Processen bygger på Jungs fire psykologiske funktioner, som er: intuition, sansning, det mentale og vores følelser. De fire funktioner, kan beskrives som vores oprindelige måder at vide på.
I værktøjskassen er tre kunst- og naturbaserede metoder, som har vist sig let tilgængelige og virkningsfulde til at opbygge trivsel i de praktiske kreative processer. Metoderne er The other hand; Fülge – kraftdyr og Medicine walk.