Gå til sidens indhold

De professionelle taler ud

De professionelle taler ud og holder taktiske debriefinger for oplevelser sætter sig spor, og der er relevant læring gemt i alle de beslutninger der træffes.

hvad så hvad.png (1)

Debriefing kan være enkelt

Det kan sagtens være enkelt. Så enkelt som tre spørgsmål:

Hvad?, Så Hvad?, Hvad Nu? 

At få talt ud starter med at bruge tid på at tale om HVAD der skete.

  • Hvordan man oplevede det at arbejde hjemmefra, det at blive hjemsendt, eller at hverdagen pludselig blev fyldt med restriktioner.

Her handler det om ikke at konkludere, dømme eller vurdere. Det handler om bare at fortælle HVAD der skete.

Så Hvad? Er næste skridt.

  • Så hvad kan vi lære af det?
  • Så hvad gjorde det ved os?
  • Så hvad betyder det for os?

For til sidst at slutte med Hvad nu?

  • Hvad tager vi med videre?
    Hvad skal vi rette op på?

Det kan være en samtale med alle tre spørgsmål, eller tre samtaler med et spørgsmål. Det er ikke så vigtigt, hvordan det foregår, bare det sker. Bare I taler ud.

En case fra redningsarbejde

Den 4. august 2015 var en varm dag i Danmark. Ingen vind og kun pletvise skyer. En tysk familie med to voksne og tre børn, har lige kastet anker i deres sejlbåd og nyder sommeren ude på havet i Storebælt. Familiens yngste, en 8-årig dreng springer i vandet for at blive kølet af.

Hvad drengen og resten af familien desværre ikke tænkte på er strømmen i Storebælt. Inden længe er drengen drevet væk fra båden og kan ikke komme tilbage. Drengens 13-årige storesøster hopper i efter sin lillebror. Hun var god til at svømme, men desværre ikke god nok, men hun kommer tilbage til båden, og får alarmeret forældrene. 

Faderen finder et reb, binder det om livet på sig selv og springer ud efter sønnen, der heldigvis har våddragt og redningsvest på. Da han nærmer sig sønnen, knækker rebet og han og sønnen er nu begge fanget i strømmen.

Fra båden ser moderen at rebet knækker, så hun hopper desperat i vandet og familiens mellemste barn på 11 år hopper uforklarligt med. Også de fanges af Storebælts stærke strøm og familiens ældste barn på 13 er alene tilbage på båden. 

Hun panikker, men får for første gang alarmeret nogen, der ikke er på båden. Først ved at skrige om hjælp, så en nærliggende sejlbåd hører hende. Over radioen kommer hun i kontakt med Forsvarets Operationscenter, der dengang også var Joint Rescue Coordination Center (JRCC). Her får JRCCs SAR Mission Coordinator Thomas Madsen, der i dag er ved JRCC i Søværnets operationscenter ansvaret for operationen.

Hjælpen er på vej

Thomas Madsen og hans hold får sendt en helikopter til stedet, og flere både går ind i redningsaktionen. I løbet af de efterfølgende 30 minutter er stemningen hektisk men alvorlig i kontrolcenteret. Fokus, samarbejde, telefonsamtaler, radiokontakt og effektiv koordinering sikrer at alle fire familiemedlemmer bliver reddet op i live. 

Den otteårige dreng er blevet noget kold, men blev varmet op og fik noget varm kakao sammen med faderen. Moren og den yngste datter sendes til Slagelse Sygehus, men også de er i god behold. Familien nåede at ligge i vandet i cirka en halv time, før de blev reddet op. Hvad der kunne være endt som et mareridt, endte heldigvis lykkeligt.

I løbet af kort tid falder lydniveauet i kontrolcenteret betragteligt, for da familien først er reddet og båden sejlet til Flådestationen i Korsør overgår sagen til andre myndigheder og Thomas Madsen og hans kolleger kan ånde lettet op. Selvom historien endte lykkeligt, samler Thomas Madsen holdet til det de kalder en taktisk debriefing og en psykologisk defusing. For uanset, at der den dag ikke omkom nogen på Storebælt, så sætter oplevelsen sine spor og JRCC er overbeviste om, at der ligger relevant læring gemt i de beslutninger, der blev truffet. F.eks. undersøger de hvorfor de først troede, at det kun var tre familiemedlemmer, der var kommet over bord i stedet for fire. Derudover talte de om de sproglige udfordringer i forhold til at forstå den unge pige, der kun talte tysk.

Taktisk debriefing

Gruppen samles i den taktisk debriefing hvor Thomas Madsen først opridser det overordnede hændelsesforløb. Derefter bliver hver enkelt deltager bedt om at dele deres observationer og over de næste minutter identificeres en række væsentlige faktorer, der hjælper JRCCfremadrettet. De taler om de ting, der gik bedre end forventet, for filosofien, er at det giver fokus til kommende operationer. De taler naturligvis også om uhensigtsmæssigheder og identificerer, det de kalder Lessons-Identified og Lessons-Learned. Lessons-Identified er problemer, hvor der ikke er identificeret en løsning og Lessons-Learned problemer, hvortil der findes en løsning. Centralt for den taktiske debriefing er at fløjlshandskerne er taget af og alle taler frit. ”Det kører ikke efter stregkode” siger Thomas Madsen med et glimt i øjet – altså at rang ikke giver mere taletid eller en særlig ret til at definere hændelsesforløbet.

Den taktiske debriefing ændrer form efter lidt tid og bliver til det, som JRCC og flere andre kalder en psykologisk defusing. En psykologisk defusing er variant af en debriefing men har til formål at berøre de mere psykologiske emner og få taget luften ud af ballonen. Her taler man om de indtryk som oplevelsen gjorde og hvordan man er påvirket af hændelserne. I den psykologiske defusing er der taleret, men ikke talepligt, som Thomas Madsen udtrykker det. De fleste tager dog ordet, for alle ved hvor værdifuldt det er at få talt ud om situationen. Selv en samtale på 10-15 minutter, der jo ikke lyder af meget, gør dog en kæmpe forskel.

Dyberegående debriefing

Operationen den 4. august 2015 endte uden dødsfald, men sådan går det desværre ikke altid. Det er ikke altid, det lykkes at redde de nødstedte, hvilket naturligvis efterlader de implicerede medarbejdere mere påvirket end de var efter redningen på Storebælt. I de tilfælde kan alle efterspørge en dyberegående debriefing. Her arbejdes der med fortrolighed og debriefingen faciliteres af psykologer og er kun for det berørte vagthold.

JRCC forsøger at debriefe som beskrevet ovenfor efter hver operation. I sommersæsonen er det dog svært, da en operation erstattes af den næste. I de tilfælde samles operationerne i en samlet debriefing. Der er tale om en stor investering i tid, når alle debriefinger lægges sammen, men det har stor værdi siger Thomas Madsen.

Mest centralt siger han, er at det styrker det fremtidige samarbejde da debriefingen hjælper med at forstå, hvordan man hver især handler, hvorfor man reagerer som man gør og hvordan man som fællesskab finder frem til hensigtsmæssige forbedringer.