Kvantitativ undersøgelse af COVID-19-krisens betydning for mental sundhed i Danmark
Nyt forskningsprojekt støttet af Velliv Foreningen skal undersøge, hvordan COVID-19-pandemien og ændringer i levevilkår under pandemien påvirker danskernes mentale sundhed.
Nyt forskningsprojekt støttet af Velliv Foreningen skal undersøge, hvordan COVID-19-pandemien og ændringer i levevilkår under pandemien påvirker danskernes mentale sundhed. Projektet vil særligt fokusere på personer, der var i arbejde, inden krisen startede. Velliv Foreningen støtter projektet med 2.653.010 kr. Det sker som led i Velliv Foreningens almennyttige indsats for at fremme danskernes mentale sundhed.
”Projektet vil udnytte en unik mulighed, idet der er adgang til en spørgeskemaundersøgelse, der blev gennemført lige før pandemien startede (september-december 2019), som vil blive gen-interviewet i sensommeren 2020 for at vurdere COVID-19 pandemiens betydning på mental sundhed,” siger projektleder professor Lau Caspar Thygesen fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.
I projektgruppen indgår seniorforsker Maj Britt Dahl Nielsen, professor Annette Kjær Ersbøll, seniorrådgiver Ola Ekholm, videnskabelig assistent Sanne Pagh Møller og direktør Morten Grønbæk.
Spørgeskemaet blev i december 2019 udsendt til 14.000 personer, og det er de samme, der til sommer bliver spurgt på bagsiden af COVID-19 pandemien. Desuden vil oplysninger fra diverse registre blive inddraget i undersøgelsen.
De kriserelaterede ændringer betydning
Den nuværende pandemi har stor betydning for alle danskeres hverdagsliv og kan medføre angst, bekymring og andre negative psykologiske effekter i den generelle befolkning. Desuden vil mange danskeres levevilkår blive påvirket med arbejdsløshed og økonomisk usikkerhed på grund af den gennemgribende nedlukning af Danmark. Formålet med projektet er at vise, hvordan COVID-19 og de kriserelaterede ændringer i levevilkår med arbejdsløshed og midlertidig hjemsendelse påvirker mental helbred. Desuden vil projektet identificere og beskrive særligt sårbare grupper.
”Projektet er en helt unik mulighed for at samle data i real tid. Statens Institut for Folkesundhed gennemførte en kæmpe kvantitativ måling kort før corona-lockdown, der nu kan sammenlignes med en identisk efter krisen. Det er fantastisk, at Statens Institut for Folkesundhed har kunnet rykke hurtigt og udnytte allerede igangværende forskning til at dykke ned i den særlige situation, vi står i lige nu,” siger Lars Bo Pedersen, programchef i Velliv Foreningen. Han uddyber, at resultatet meget vel kan være relevant input til fremtidige prioriteringer af Velliv Foreningens indsatser, idet undersøgelsen vil give mulighed for at gå i dybden med temaer omkring mental sundhed på eksempelvis brancheniveau.